یادداشت؛ نادر کریمی جونی

بالاخره خداحافظی !

برای دومین ‎بار طی یک سال گذشته استیضاح سیدرضا فاطمی امین اعلام وصول شد، در مرتبه گذشته رایزنی‌های فشرده و گسترده‌ای انجام گرفت و سرانجام فاطمی امین توانست با کسب اعتماد مجدد نمایندگان به اتاق خود در وزارت صنعت، معدن و تجارت بازگردد. در استیضاح گذشته محورهای متعددی ازجمله بازار نابه‌سامان خودرو و معضلات صنعت خودرو اصلی‌ترین محور انتقاد نمایندگان مجلس شورای اسلامی بود. پیش از آن مجلس وزیر صمت را فراخوانده و درمورد نابه‌سامانی این بازار به وی کارت زرد داده بود، رئیس جمهور هم دستورهای هشت‌بندی به آقای وزیر ابلاغ کرده بود تا فاطمی امین اوضاع صنعت خودرو را اصلاح و ساماندهی کند؛ اما تا تاریخ استیضاح این ساماندهی انجام نگرفته بود.
به همین دلیل نمایندگان در وهله اول می‌پرسیدند که چرا وزیر دستورها و فرمان هشت ماده‌ای رئیس مستقم خود را اجرا نکرده است. اما فاطمی امین در مجلس توضیح داد که این فرمان در حال اجراست و نتایج آن به زودی دیده می‌شود. برخی از نمایندگانی که در استیضاح نخست از برکناری فاطمی امین حمایت می‌کردند، پس از باقی ماندن وی از تبانی و تطمیع برخی همکاران خود برای مخالفت با استیضاح سخن گفتند و باقی ماندن وزیر صمت در پست خود را نتیجه همین تطمیع و تبانی می‌دانستند، اما این ادعاها هیچ گاه از سوی مجمعی مستقل و معتبر تایید نشد. در همان جلسه استیضاح و پس از آنکه باقی ماندن فاطمی امین احراز شد، نمایندگان موافق کنار رفتن وزیر صمت وعده دادند که دوباره طرح استیضاح وزیر صمت را به مجلس تقدیم می‌کنند و این بار مانع از وقوع تبانی و یا تطمیع همکاران خود خواهند شد.
آنان توضیح دادند که رویکرد و جهت گیری‌های وزیر صمت و همکارانش به گونه‌ای نیست که مشکلات را مرتفع و حل کند و از این بابت ضرورت برکناری این وزیر احساس می‌شود. نکته جالب در این باره آن است که سید ابراهیم رئیسی از این وزیر که مشهدی است و در آستان قدس رضوی دوستی و همکاری نزدیکی با رئیس جمهور داشته و دارد تمام قد دفاع کرده است؛ چنانکه در فهرست تغییرات کابینه که اخیرا اعلام و طی آن برخی همکاران هیات وزیران ازجمله وزیر کشاورزی برکنار شدند، نام و زیر صمت دیده نمی‌شود. به این ترتیب به شایعاتی که درمورد اعمال تغییرات در وزارت صمت گفته می شد پایان داده شد. شاید نمایندگان مجلس شورای اسلامی چشم بستن رئیس جمهور بر مشکلات مدیریتی در وزارت صمت را دیده‌اند و خود تصمیم به اعمال تغییرات در آن باره گرفته‌اند.
البته بلافاصله پس از اعلام وصول استیضاح وزیر صمت، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای به قالیباف برای رئیس مجلس توضیح داد که در فرآیند بررسی طرح استیضاح مذکور آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی رعایت نشده و از این بابت ضرورت دارد که این طرح مجدد و در کمیسیون امور اقتصادی مجلس بررسی شود. این در حالی است که طرح استیضاح یاد شده به طور کامل در کمیسیون صنایع بررسی و تطابق آن با آیین نامه داخلی مجلس بررسی شده است. اکنون این پرسش مهم وجود دارد که آیا رئیس مجلس می‌تواند اعلام وصول استیضاح را پس یگیرد و آن را برای بررسی مجدد به کمیسیون غیرتخصصی موضوع ارجاع دهد؟ آن هم در حالی که کمیسیون تخصصی موضوع، اهلیت و سلامت طرح مذکور را تایید کرده است.
بلافاصله پس از نامه رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی برای پس گرفتن طرح استیضاح، برخی ناظران گفتند که این تدبیر جدید فاطمی امین و نزدیکانش برای فرار از تله استیضاح است. در این باره گفته شد که رایزنی‌های زیادی انجام گرفته تا طرح استیضاح از اساس لغو و منتفی شود. در این صورت البته اتهام بزرگی به کمیسیون امور اقتصادی و رئیس آن وارد می‌شود؛ اتهامی که به سادگی نمی‌توان آن را اثبات و احراز کرد. اگر طرح استضاح فاطمی امین با مانع جدیدی مواجه نشود، احتمال زیادی دارد که در جریان استیضاح وی موفق به کسب رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی نشود و به همین دلیل از وزارت برکنار شود. در این صورت سسید ابراهیم رئیسی ناگزیر است با دوست و همکار دیرین خود خداحافظی کند،کاری که تاکنون در برابر آن مقاومت شده است.

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.
تبلیغات